![](/media/lib/86/n-marihuana-32973202e127b3bf6c12fb868d9ea13b.jpg)
Dlaczego po marihuanie chce się jeść?
19 lutego 2015, 11:06W popkulturze zadomowił się obraz użytkownika marihuany, który zajada się słonymi lub słodkimi przekąskami. Grupa neurobiologów informuje na łamach Nature, że obraz ten jest zgodny z prawdą. Odkryto bowiem mechanizm, który odpowiada za zwiększone łaknienie po użyciu marihuany.
Chemokina chroni przeszczep
18 lutego 2015, 14:22Niewykluczone, że znaleziono sposób na uchronienie przeszczepionych wysepek trzustki przed losem, jaki spotkał te zniszczone przez cukrzycę typu 1. Naukowcy z Massachusetts General Hospital (MGH) potwierdzili bowiem, że podana w dwóch różnych postaciach chemokina CXCL12 odpiera limfocyty Th, które pełnią funkcje związane z pobudzaniem odpowiedzi immunologicznej, jednocześnie przyciągając i przytrzymując limfocyty T regulatorowe (Treg), odpowiedzialne za tłumienie zbyt nasilonej lub autoreaktywnej odpowiedzi immunologicznej.
Czeka nas więcej lokalnych epidemii
16 lutego 2015, 13:18Znany zoolog z Laboratorium Parazytologii im. Harolda W. Mantera na Univeristy of Nebraska-Lincoln mówi, że jednym ze skutków globalnego ocieplenia będzie pojawianie się chorób zakaźnych w nowych miejscach i u nowych nosicieli. Na łamach Philosophical Transactions of the Royal Society B Daniel Brooks ostrzega, że w przyszłości powinniśmy spodziewać się większej liczby lokalnych epidemii. Wraz ze zmieniającym się klimatem ludzie, zwierzęta i rośliny będą wystawieni na kontakt z patogenami, z którymi wcześniej się nie zetknęli
![](/media/lib/213/n-trening-4131e704ec6f16df9ec2bb89ba353ede.jpg)
Pies umie rozpoznać uśmiech na ludzkiej twarzy
13 lutego 2015, 12:14Psy potrafią odróżniać emocje malujące się na ludzkiej twarzy.
![Miejskie wysypisko śmieci](/media/lib/115/n-1175594302_695681-d67df2ce3b776bc5a8d37251e139d96d.jpeg)
Zatruwamy oceany milionami ton plastiku
13 lutego 2015, 11:52Tworzywa sztuczne stanowią znaczą część odpadów, które produkujemy. Znaczna ich część trafia do światowych oceanów. Tam są one szczególnie niebezpieczne. W większe odpadki zaplątują się i giną w nich chronione gatunki. Po jakimś czasie plastik rozpada się na mniejsze kawałki, może zostać połknięty przez zwierzęta, które giną, gdyż plastik zatyka im przewód pokarmowy.
![](/media/lib/213/n-alfred-ze-sweterkiem-a35feb6def1a8527748b8e2fb86faf1a.jpg)
Najstarszy Australijczyk robił swetry dla poszkodowanych pingwinów
13 lutego 2015, 07:37Najstarszy Australijczyk, 109-letni obecnie Alfred Date, wziął udział w akcji robienia na drutach miniswetrów dla pingwinów małych poszkodowanych przez wycieki ropy.
![](/media/lib/99/n-ziemia-4446434439fb2c42ffb08d0e44e99ee2.jpg)
Dwa jądra we wnętrzu Ziemi
12 lutego 2015, 13:39Ziemia posiada nie jedno, a dwa jądra wewnętrzne. Tak twierdzą eksperci z University of Ilinois i Uniwersytetu w Nankinie, którzy odkryli, że jądro ziemi ma we wnętrzu kolejne jądro.
![](/media/lib/149/n-krokodyl-rozancowy-d820bd819f6311be2e072c027686cea8.jpg)
Krokodyle lubią... zabawę
11 lutego 2015, 11:43Krokodyle to nie groźni bezlitośni drapieżcy, ale też zwierzęta, które lubią... zabawę. Profesor psychologii Vladimir Dinets z University of Tennessee bada krokodyle od 10 lat. Już wcześniej zauważył, że zwierzęta te używają narzędzi i wspinają się na drzewa. Teraz zaobserwował u nich zachowania, które wyglądały na zabawę
![](/media/lib/155/n-1204201448_947884-9e5fbc1bbc65a6d96d0bbb1e8f2df6e3.jpeg)
Chiński inwestor w AMD?
11 lutego 2015, 10:20W mediach pojawiły się informacje, jakoby w roku bieżącym lub przyszłym w AMD miał pojawić się strategiczny chiński inwestor. Już wcześniej pojawiały się pogłoski o tym, że chińska firma BLX chciałaby przejąć AMD, jednak taka transakcja ma małe szanse powodzenia ze względu na prawdopodobny sprzeciw Intela dotyczący wykorzystywania własności intelektualnej, którą licencjonuje AMD oraz z powodów obiekcji urzędów w USA.
![](/media/lib/90/n-insulina-4f75ae1ba36367cf451d4e633a43b3a8.jpg)
Szukają rewolucyjnej insuliny
11 lutego 2015, 06:42Życie z cukrzycą nie jest proste. Prawdziwym wyzwaniem jest zaaplikowanie sobie odpowiedniej ilości insuliny. Jeśli wstrzykniemy sobie jej zbyt mało, poziom cukru we krwi się zwiększy, jeśli zbyt dużo – może spaść do niebezpiecznie niskiego poziomu - mówi profesor Daniel Anderson z Massachusetts Institute of Technology. Insulina, która jest obecnie dostępna działa niezależnie od poziomu cukru - dodaje uczony.